Nacht van de Meetjeslandse kerken

Ook Zomergem neemt deel aan de Nacht van de Meetjeslandse kerken

Op donderdagavond 9 en vrijdagavond 10 november vindt voor het eerst de Nacht van de Meetjeslandse Kerken plaats. Op initiatief en met ondersteuning van COMEET/Erfgoedcel Meetjesland en Provincie Oost-Vlaanderen zetten verschillende kerken in het Meetjesland op een van deze avonden de deuren open. Het aanbod aan activiteiten is zeer gevarieerd en verschilt van kerk tot kerk, gaande van rondleidingen en gidsbeurten tot lezingen, tentoonstellingen, concerten of lokale kunstenaars die er hun werk tonen. Hiermee hopen ze het erfgoed in hun kerk maar ook het prachtige kerkgebouw op zich in de kijker te zetten. 

De Sint-Martinuskerk en de Eerste Wereldoorlog 

Honderd jaar geleden, in augustus 1917, verhief  bisschop Seghers de Sint-Martinuskerk tot dekenale kerk, een kroon op het jarenlange werk van de parochianen en de gemeente. Amper een jaar later werd de kerk tijdens de laatste maand van de Eerste Wereldoorlog gebombardeerd.
Tijdens de Nacht van de Meetjeslandse Kerken krijgt u in de Sint-Martinuskerk de kans om terug te blikken op deze twee bijzondere momenten met fotomateriaal, een powerpointvoorstelling en een kleine folder. Hierin wordt de focus gelegd op de jaren net vóór, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. In hét gedenkjaar 2018 wordt er een vervolg gebreid aan dit initiatief. 
Omdat de Nacht van de Meetjeslandse Kerken samenvalt met het kermisweekend in Zomergem, stellen we de kerk en de tentoonstelling open in de vooravond van vrijdag 9 november, tussen 16.30 u. en 18.00 u. Daarna opent de kerk nogmaals haar deuren op zondagnamiddag 12 november van 14.30 u. tot 16.30 u. (met projectie om 15.00 u.).

Programma

Het volledige programma van de Nacht van de Meetjeslandse Kerken vind je op de website van COMEET en in de UiTdatabank. Programmaboekjes zijn beschikbaar in de deelnemende kerken en de Meetjeslandse bibliotheken.

 


Sitemap   Webwijzer   Stratenplan   Extranet   Intranet   Handelaars- en Verenigingengids    

© 2017 Gemeente Zomergem, Alle rechten voorbehouden | the eForum Factory.be