Afvalproject Senegal

KeMoPoDi

De gemeenten Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele hebben een stedenband met drie gemeenten in Senegal : Keur Moussa, Pout en Diender ofwel KeMoPoDi. KeMoPoDi ligt in het westen van Senegal, op zo’n 50km van de hoofdstad Dakar. 
In 2008 werden de eerste stappen gezet naar een stedenband. Twaalf inwoners van de LoWaZoNe-gemeenten reisden toen naar Senegal waar ze kennis maakten met de bestuurders en inwoners van KeMoPoDi. In maart 2011 werd de samenwerking officieel door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. 

Project afvalbeheer

Naast projecten in onderwijs en gezondheidszorg start nu ook een project rond afvalbeheer in het dorpje Thor in de gemeente Diender. Afval is een groot probleem op veel plaatsen in Senegal. Er bestaat geen gestructureerde afvalophaling of –verwerking en er is geen riolering. Dit heeft een nefast effect op het milieu en op de gezondheid. 
Het is niet toevallig dat het afvalproject wordt gestart in het dorpje Thor. De inwoners richtten er een milieucomité op en doen reeds geruime tijd inspanningen om zwerfvuil aan te pakken. Met de financiële steun van de LoWaZoNe is het mogelijk om dit probleem grondig aan te pakken. Alle 5000 inwoners van Thor zullen bij het project worden betrokken. 
Bij alle huishoudens worden twee afvalbakken geleverd: één voor composteerbaar materiaal en één voor restafval. Een ophaalsysteem met ezels en karren zorgt ervoor dat het vast afval op gereguleerde stortplaatsen terechtkomt. GFT wordt gecomposteerd op een vaste plaats en de compost wordt verkocht. Voor het afvalwater voorziet het project de aanleg van tien sterfputten op enkele erven.
Het is belangrijk dat afvalbeheer op lange termijn blijft voortbestaan in Thor. Daarom gaat er veel aandacht naar opleiding en opvolging.  Het milieucomité van Thor organiseert bijeenkomsten om de inwoners te informeren en bijzondere aandacht gaat naar vorming voor de leerkrachten zodat zij de kinderen van jongs af aan kunnen motiveren. 
Als dit initiatief succesvol is, kan het dienen als voorbeeld voor de andere dorpen in KeMoPoDi!

Tekst: Lieve Joos


 

Wat zoek je?Sitemap   Webwijzer   Stratenplan   Extranet   Intranet   Handelaars- en Verenigingengids   Privacyverklaring    

© Gemeente Zomergem, Alle rechten voorbehouden | the eForum Factory.be